Blog 3 zomerkamp Roman 2024

Maandag 28 juli tot en met woensdag 31 juli

Maandag 28 juli

Vanochtend hadden we een natuurlijke wekker. Een aantal van ons werden gewekt door een vechtende duivenfamilie. In het ouderencentrum (waar wij als groep slapen) zitten boven de plafondplaten sinds een aantal dagen duiven, je hoort ze vooral overdag trippelen, maar nu vonden de duiven het nodig om rond 7.15 te gaan vechten. Hanna, Sifrah, Willemieke en Melanie zaten rechtop in hun bed, want het klonk net alsof de duiven door het plafond heen vielen. Goed begin van de dag! 

Na het ontbijt en corvee zijn we rustig richting de kinderen gegaan en zijn we begonnen met kaartjes maken. Twee van de kinderen waren jarig, dus daar werden leuke verjaardagskaarten voor geknutseld. En ook voor de verjaardagen van Tijmen en Melanie werden vast kaartjes geknutseld. Vol trots werden deze door de kinderen overhandigd. ’s Middags was het tijd voor all stars, een spel met voetbal, basketbal en trefbal, maar door de hitte hebben we dit uitgesteld naar een andere dag. Een goed alternatief: bellenblazen en stoepkrijten! De kinderen genoten enorm, maar blijkbaar vonden de supervisors van de avonddienst het niet zo’n goed idee dat alle tegels voor de ingang gekleurd waren, dus ’s avonds werden de tegels met water en een dweil weer gepoetst. En de kinderen die hun naam op de muur geschreven hadden, konden deze er zelf weer afpoetsen. 

Klussen, daarmee zijn we goed op weg! De dubbele kamer is ondertussen helemaal geverfd. Dat betekent dat we alle slaapkamers die we moesten schilderen nu af hebben. De meubels worden schoongemaakt door de mensen die in het kindertehuis werken, dus wij kunnen verder met de dakjes van de speelhuisjes buiten!

Dinsdag 29 juli

Een dagje zwembad! De kinderen hebben het hier al dagen over en ze hebben er ontzettend veel zin in. Net als bij de bingo werd elke dag gevraagd: oetro basin? Al snel leerde de tolk ons wat dinsdag in het Bulgaars was, zodat we dit tegen de kinderen konden zeggen. De hele week riepen we dus ‘vtornik basin’. Nu was het dan eindelijk dinsdag! Om 8:30 zouden we vertrekken, dus dat betekende op tijd aan het ontbijt. Hier ging het vooral over of de kinderen gaan overgeven in de bus (Ja, mede door de grote hoeveel VPK’ers in opleiding, wij deinzen niet terug voor vieze onderwerpen tijdens het eten ). Alle kinderen gingen in een grote bus en een deel van onze groep sloot zich bij hen aan. Het andere deel ging met ons eigen busje, zodat we na het zwembad uiteten konden. Een tolk van eerdere jaren, Chris, sloot ook aan en reed met zijn eigen auto. De dag vloog voorbij! We lunchten met kipburgers en wat frietjes. We speelden met de bal, gingen van de glijbaan, deden wedstrijdjes wie het verst onder water kon zwemmen en er werd geworsteld met iemand op je nek. Kortom, het was een geslaagde dag! 

En toen was het tijd om ons om te kleden en te vertrekken, op naar ons busje. Een deel van de groep ging bij de Chris in de auto en vertrokken. Tot onze grote verbazing startte de bus alleen niet. We hadden blijkbaar de lampen aan laten staan en dus stonden we hier nu met een lege accu. Gelukkig hadden we Viki, onze tolk, nog bij ons. Zij heeft geregeld dat de eigenaar ons kwam helpen met startkabels, en dus konden we snel onze weg vervolgen. 

Woensdag 31 juli

Vandaag was Tijmen jarig en dus besloten we hem te wekken met ‘er is er een jarig’. Na het ontbijt en de corvee vertrokken we weer naar het kindertehuis, waar we aan alle kinderen vertelden ‘roshden den Tijmen’, wat bekent ‘verjaardag Tijmen’. Hierdoor werd hij de hele dag door iedereen gefeliciteerd. 

Tijdens de lunch was het tijd voor een BBQ met de SEWA groep, een opvolging van de International Woman Club. Alle tafels waren naar buiten gebracht, ballonnen werden opgehangen en het werd een feestelijke gelegenheid. De burgemeester kwam langs en na wat lovende woorden over Tabitha en onze groep was het tijd om te eten. Een tafel met eten in overvloed stond klaar. Na het eten werden er nog wat Bulgaarse dansen gedanst. In de middag was er ruimte om vrij te knutselen en de prachtigste kunstwerken werden gemaakt. Vol trots werden er bijvoorbeeld autosturen geknutseld van papierenbordjes. Ondertussen werden de daken van de speelhuisjes geschuurd en schoongemaakt, zodat er morgen gestart konden worden met de grondverf.

In de avond aten we in het kindertehuis en vierden we de verjaardagen van de kinderen die afgelopen week jarig waren en van Tijmen en Melanie. Albena had een grote taart gekocht en voor iedereen waren er cijferkaarsen van hun leeftijd. We aten taart als toetje en maakten er daarna een feestje van met stoelendans en verschillende spelletjes op muziek, zoals freeze dance. 

Tot onze grote verbazing hebben we deze dag nauwelijks bruikbaar beeldmateriaal gemaakt… Dat betekent dus helaas geen nieuwe vlog. De beelden die we hebben zullen we toevoegen aan de vlog van de dagen die nog volgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *