Eerste dagen in Roman

Maandag 18 juli tot en met woensdag 20 juli

 

Maandag 18 juli

Maandag verzamelden we als groep om 6:00 op Schiphol. De reis daarnaartoe verliep voorspoedig en we stonden bijna als eerste in de rij bij de bagage drop-off. Deze ging pas om 7:15 open, dus het wachten kon beginnen. We speelden een potje uno, kletsten wat af, de sfeer zat er goed in en het wachten ging zo voorbij. De bagage was afgegeven en we konden door naar de security. Daar waar de rij achter ons steeds langer en langer werd, waren wij er vrij snel doorheen. De vlucht had enige vertraging, maar ook dat mocht de pret niet drukken.

Rond 16:45 kwamen we aan bij het kindertehuis. Tot onze verbazing stond er slechts een kind te zwaaien. Waar was iedereen? Ze hadden vermoedelijk de opdracht gekregen om boven te blijven tot dat wij rustig geïnstalleerd waren. Rond 18:45 gingen we aan tafel en werden de Bulgaarse gehaktballen (meer hamburgers dan gehaktballen) geserveerd. In de avond hebben we als groep een drankje gedaan bij ‘Blue Lagoon’, een cafeetje verderop in de straat.

 

Dinsdag 19 juli

Er was ons verteld dat het ontbijt ergens na 8:00 zou zijn, maar niemand wist precies hoe laat. De kinderen mochten namelijk uitslapen vanwege de vakantie. Tegen 8:45 ging de ontbijttafel open. Speciaal voor ons was er chocoladepasta, dat ging er dus wel in! Er werden wat spelletjes gespeeld op onze eigen vleugel en Joël en Melanie gingen in overleg met Yvet, de directrice van het tehuis. Dat overleg verliep typisch Bulgaars, alles werd herhaald en herhaald. Daarna werden wij verrast door de kinderen. Zij hadden een liedje voor ons ingestudeerd en zongen deze vol trots voor ons. Het klonk als een bekent Christelijk nummer, maar wat ze precies zongen? Geen idee.

We lunchten in het kindertehuis en startten na de lunch met het kennismakingsspel. We hadden grote bollen wol gekocht, lieten de kinderen het uiteinde vasthouden en daarna de bol overgooien. Elke keer als de bol gegooid werd, moest je eerst je eigen naam zeggen en daarna de naam van degene naar wie je gooide. Er werd een prachtig spinnenweb gecreëerd. Toen de bollen wol op waren, gingen we nog even verder met het overgooien van de bal. Er werd daarna nog even gedanst, gebasketbald en gevoetbald. Aan het einde van de middag reden we naar Vratsa om spullen te halen voor het klussen en aansluitend gingen we daar uiteten. Op de terugweg begon de auto net voor de haarspeldbocht hevig te trillen, maar stoppen midden in de scherpe bocht leek ons geen goed plan. Dus we reden de bocht af en op de eerste de beste plek waar we konden stoppen, hebben we de auto langs de kant van de weg gezet. Oeps, de linkervoorband was he-le-maal plat. Gelukkig lag er een reserve band in de auto en vol goede moed stopten we de krik onder de auto. Maar hoe die werkte? Dat was een goede vraag. Na enkele minuten stopten er een auto en kregen we hulp. Binnen tien minuten zat de nieuwe band eronder en vervolgden we onze weg naar het kindertehuis.

 

Woensdag 20 juli

Dan zijn we nu alweer aangekomen bij dag 3. Iedereen heeft lekker uitgerust en we begonnen om 8:30 met het ontbijt. Na het ontbijt gingen we met de kinderen spelen, de meiden gingen de Macarena dansen en de jongens gingen voetballen en basketballen. Om 10 uur gingen we met iedereen lopen richting een soort van theater waar we dansles kregen. Het was een typisch Bulgaarse dans en het was nog flink moeilijk, zo moesten we in het begin zonder muziek de dans doen en dan ging ons vrij gemakkelijk van af. Toen de muziek aan ging werd de dans gigantisch snel en was het amper bij te benen, de kinderen konden die dans als een gek en dat ging hun heel gemakkelijk af!

Toen we daarmee klaar waren was het een uurtje om 12 en was het tijd om even bij te komen van de dans. Om 13:00 gingen we lekker lunchen en kregen we een stuk kip met wat aardappeltjes en komkommer en tomaat. De soep leek op kippensoep, maar zag er niet heel smakelijk uit. Na de lunch hebben we nog gezellig met de kinderen lopen gevolleybald en gevoetbald en om 14:00 gingen we aan de slag, we hadden ons opgesplitst in 3 groepen. Groep 1 ging naar het ouderencentrum om daar de gang en een plafond in een van de wc’s te schilderen nadat daar een lekkage was geweest. Toen zij wouden beginnen bleek er nog kalk op de muren te zitten en kon er dus niet geverfd worden, omdat anders de verf er direct af zou vallen. Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden en is de muur gereinigd met allesreiniger waardoor de verf bleef zitten. Toen dat klaar was werd de vloer nog even gedweild, omdat er veel viezigheid op zat. Toen we nog paar meter moesten liep Willemieke Polinder per ongeluk tegen de dweilbak aan, waardoor deze omviel en moesten zij weer helemaal opnieuw beginnen met dweilen. Groep 2 ging bezig met het schuren van alle toestellen om deze op dag 4 of 5 te schilderen. Ondertussen werden ook bankjes gerestaureerd. Bij sommige bankjes ontbraken planken en moesten we nieuwe uitzagen, schuren en vast schroeven op het bankje. Toen we bezig waren met de speeltoestellen schuren kwamen heel veel kinderen ons helpen en zaten we uiteindelijk met 8 man een speeltoestel van 1×1 meter te schuren. De laatste groep ging knutselen met de kinderen. Er werden samen met de kinderen maskers gemaakt en dat was een groot succes, sommige kinderen liepen met een unicorn masker en sommige met een vos masker. Iedereen kon lekker maken wat ze wilden en de kinderen waren gigantisch enthousiast. Toen we daar klaar mee waren was het al 17:30. Tot een uur of 19:00 hebben we gevolleybald, gevoetbald, op een speelgoed gitaar gespeeld en nog veel meer. Om 19:00 gingen we eten. We kregen typisch Bulgaars vlees, wat akelig veel leek op en smaakten naar frikandellen. Daarna trokken we onszelf even een kwartiertje terug om te relaxen. In de avond bezochten we een festival in Mezdra. Op dat festival gingen groepen mensen uit negen verschillende landen hun traditionele dans doen. Het was waanzinnig om dat te zien! Toen we thuis kwamen was het al 23:00 en zijn we lekker gaan slapen!

 

Van deze dag is ook een vlog gemaakt, welke te zien is op via deze link

 

Geniet ervan! Warme groetjes uit Bulgarije.

2 antwoorden
  • Melanie Post
   Melanie Post zegt:

   Hoi Ria! Het is hier erg warm, we kwamen aan met 29 graden, maar inmiddels is het 37 en dit loopt zaterdag op tot 42. Gelukkig is het hier een stuk minder benauwd dan in Nederland bij deze temperaturen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *